Clujul tinerilor

Clujul tinerilor

A A

În anul 2015, Clujul a fost Capitala Europeană a Tineretului. Programul „Youth@Cluj-Napoca 2015”, cel cu care tinerii clujeni au convins juriul european al competiţiei, a susţinut generarea și dezvoltarea proiectelor de tineret, vizând o dezvoltare urbană sustenabilă şi responsabilă.
Proiectul a reuşit să implice instituţii locale şi guvernamentale, ONG-uri, instituţii de învăţământ şi persoane din medii diverse. „Youth@Cluj-Napoca 2015” a oferit noi perspective de participare la viaţa publică, a dezvoltat mecanisme de solidaritate şi incluziune, a încurajat dialogul intercultural, a generat colaborări şi parteneriate care aduc şi vor aduce beneficii întregii comunităţi.
Sub raportul cifrelor referitoare la participanţi, evenimente şi turişti, programul de un an şi-a atins sau chiar şi-a depăşit obiectivele prevăzute. Astfel, Cluj-Napoca 2015 a însemnat peste 1,1 milioane de participanţi, peste 3.500 de activităţi, peste 1.100 de evenimente înscrise în calendarul oficial şi peste 5.400 de voluntari implicaţi.
Unul dintre proiectele strategice ale Capitalei Tineretului 2015 a fost „COM'ON Cluj-Napoca”. Scopul proiectului a fost de a sprijini participarea tinerilor la un proces de deliberare şi decizie privind cheltuirea unei sume din bugetul public. Prin intermediul acestui proiect, grupurile informale de tineret au avut posibilitatea de a-şi depune aplicaţii pentru a fi finanţate cu maxim 4.500 de lei, bugetul maxim al unei iniţiative putând fi de 9.000 de lei (maxim 4.500 urmând să fie contribuţia proprie). Din cele 451 de iniţiative depuse, au fost realizate şi finanţate 102 proiecte. Participarea a fost deschisă oricărui grup de inițiativă de minim 3 tineri, cu vârsta între 14 și 35 de ani, fără restricții de domiciliu, pregătire/experiență, sex, etnie etc. Un grup de inițiativă a putut propune maxim 5 inițiative. Clasificarea celor mai bune inițiative s-a realizat prin intermediul unui mecanism de vot online.