CLUJX

CLUJX

A A

Despre proiect

CLUJX este un proiect venit din partea comunității bloggerilor clujeni, inițiat de Opens external link in new windowDan Ciulea și Opens external link in new windowGabriel Aldea pentru susținerea candidaturii Clujului la titlul „Capitală Culturală Europeană 2021”, prin promovarea orașului ca destinație turistică, oraș Capitală Europeană a Tineretului 2015 și ca posibilă viitoare Capitală Culturală Europeană.

În 2014 am reușit să străbatem 16 țări și 16 orașe, foste, actuale și viitoare Capitale Culturale Europene, iar în 2015 am ajuns în 6 orașe din 3 țări. Traseul de până acum a inclus următoarele orașe:
Pecs - Linz - Maribor - Genoa - Marseille - San Sebastian - Guimaraes - Lille - Mons - Luxembourg - Essen - Leeuwarden - Riga - Plzen - Wroclaw – Kosice – Varna – Istanbul – Thessaloniki – Kalamata – Tripoli – Plovdiv.

Am aflat ce înseamnă titlul ECOC pentru fiecare oraș, ce transformări a produs în viața locuitorilor, cum s-a dezvoltat scena culturală locală și ce schimbări s-au produs în înfățișarea și infrastructura orașului. Am cunoscut membri oficiali ai echipelor care s-au ocupat de candidatură și implementarea proiectului și am aflat din experiența lor cum poate orașul Cluj-Napoca să se pregătească mai bine pentru titlul de Capitala Europeană a Culturii. În același timp, am avut șansa de a ne promova orașul și țara pe tot traseul nostru.

În 2016 ne continuăm traseul, urmând să ajungem în 5 foste, actuale și viitoare Capitale Europene ale Culturii. Traseul va începe cu o paralelă între cele patru orașe finaliste din România pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.
Traseul CLUJX 2016: Baia Mare, București, Timișoara, San Sebastian, Mons, Novi Sad, Wroclaw, Matera.

Site-ul Opens external link in new windowclujx.com reprezintă o arhivă dinamică a întregii experiențe de a descoperi lumea Capitalelor Europene ale Culturii, prin articole, link-uri, materiale video, fotoreportaje, comentarii etc. În același timp, clujx.com dorește să devină o platformă open source, cu o dimensiune europeană și accent pus pe cercetarea atât a Capitalelor Europene ale Culturii, cât și a orașelor candidate pentru acest titlu.

PARTENERI

TNT
BANCA TRANSILVANIA
KROKANTZY
TINTAG
TELENAV
TAROM
ORANGE
DAISLER PRINT HOUSE